Bevakat byggbranschen sedan 1994

reportage

Glaspriset 2018 till skimrande kontorshus i Umeå

Vinnarna av Glaspriset 2018 fr v Erik Sällström, Lerstenen, Niklas Carlén, Wingårdhs, Pilutaq Larsen Ström, Semrén & Månsson, Tord-Rikard Söderström, Wingårdhs, Peter Forsberg, Lerstenen, Artis Baumanis, Arturas Kvauka och Normunds Ermanssons, UPB.

Vinnarna av Glaspriset 2018 fr v Erik Sällström, Lerstenen, Niklas Carlén, Wingårdhs, Pilutaq Larsen Ström, Semrén & Månsson, Tord-Rikard Söderström, Wingårdhs, Peter Forsberg, Lerstenen, Artis Baumanis, Arturas Kvauka och Normunds Ermanssons, UPB.

Glaspriset 2018 gick till Umestan 12

Ett sex våningar högt kontorshus som med sin 3 300 kvadratmeter stora vackra glasfasad även klarar kraven för Miljöbyggnad Guld. Glasfasaden är utförd som dubbelskalsfasad, vilket ger både exceptionellt låg energiförbrukning och huset olika spännande uttryck över dygnet, både utifrån och inifrån.

– Det känns naturligtvis både hedrande och roligt att vinna Glaspriset. När vi ritade Umestan ville vi att materialet skulle spegla och utmana sin omgivning. Men vi ville också att det skulle kunna agera effektivt klimatskal, bidra till goda ljusförhållanden och driva karaktäristisk arkitektur till sin spets, säger Gert Wingårdh, ansvarig arkitekt.

Balans i täthet och transparens
Tack vare dubbelskalsfasaden, där det yttre skiktet hänger i konsoler 90 centimeter utanför det inre skiktet, undviks onödiga köldbryggor vilket bidrar till den låga energiförbrukningen.Glasfasaderna på Umestan 12 har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt, något som medför såväl solskydd och insynsskydd som utblick.

– Glas måste ofta bearbetas för att bli något mer än bara ett tekniskt skikt. Vi tycker att färgen på huset i Umestan fångar det flacka norrländska ljuset och får byggnaden att visa olika ansikten olika tider på dygnet och olika årstider, berättar Gert Wingårdh.

Bärande konstruktioner

– Kunskap är ett ledord i hela vår verksamhet och med Glaspriset får vi uppskattning för att vi har det. Vi klarar av komplicerade lösningar och lyckas få olika bärande konstruktioner att samverka, i Umestanprojektet med stål och glas, säger Edgars Tooms, försäljningschef hos UPB, som också pekar på de tuffa toleranskrav som projektet innehöll, där den yttre glasfasaden hänger fästad endast uppe i taket.

– Dubbelglasfasaden ger också bra effekter för såväl ljus- och ljudlaster som för minimal energiförbrukning, säger Edgars Tooms.


JURYNS MOTIVERING

Som en del i Umeås ambitiösa satsning på arkitektur och stadsutveckling, har en ny kontorsbyggnad av skimrande glas uppförts i regementsområdets företagspark. Kring en överbelyst atriumgård är kontorsrum placerade med fin utsikt över centrala Umeå. Den miljöguldklassade byggnaden har en dubbelglasfasad där det yttre glasskiktet hänger från meterlånga konsoler, för att undvika köldbryggor. Glaset har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt. Detta möjliggör solskydd, insynsskydd och full utblick. De två fasadskiktens uttryck varierar under dagen. I dagsljus reflekterar den minimalistiska och precisa glasvolymen omgivningen – och när mörkret faller sprider byggnaden ett varmt, diffuserat och drömskt ljus.


FAKTA Umestan 12

Byggherre: Lerstenen AB
Arkitekt: Wingårdhs, Tord-Rikard Söderström, Niklas Carlén och Gert Wingårdh
Byggentreprenör: Selbergs Entreprenad
Glasentreprenör: UPB AS
Glasleverantör: Pal-Klaas AS

-Glasbranschföreningen (GBF)